Uutiset

Miesten päävalmentaja vaihtuu - tavoitteena liiga

Share |
21.03.2018

Miesten päävalmentaja Perttu Kytöhonka ei jatka NST:ssä: "Jää hyvä maku suuhun"

NST:tä Divarissa kaksi vuotta valmentanut Perttu Kytöhonka ei jatka lappeenrantalaisryhmän peräsimessä ensi kaudella. Kytöhongan kaksivuotinen sopimus NST:n kanssa päättyy tähän kauteen ja osapuolet ovat jo hyvän aikaa tietäneet että tiet eroavat tällä erää.

- Halusin alun perin tehdä 2+1 vuotisen sopimuksen. Sen plus -vuoden päätin jättää käyttämättä jo hyvän aikaa sitten ja siihen on ihan simppeli syy. Perhe on asunut koko ajan Liedossa ja kun tuota välimatkaa on melkein 400 kilometriä, tätä reissaamista ei ole pystynyt tekemään ihan päivittäin. Sen myötä oma arki on mennyt Lappeenrannassa ja kotona olen käynyt kääntymässä silloin kun treenejä tai pelejä ei ole. Kaikki ymmärtävät, että kun elämässä on tai pitäisi olla muutakin kuin salibandyä, se kaikki muu on tässä nyt kärsinyt, Kytöhonka toteaa.


- Tuki kotoa vaimolta on ollut kuitenkin ihan uskomatonta. Ensimmäisen, melko raskaan kauden jälkeen mietin itsekin kannattaako toiseen kauteen enää lähteä, mutta kotoa signaali oli melko selvä. Että ei kesken pidä sitten kuitenkaan jättää. Nyt voidaan todeta, että varmasti niin NST:lle kuin itsellekin jää tästä pätkästä raskaasta asetelmasta huolimatta hyvä maku suuhun.

Tarina ryysyistä rikkauteen

Kytöhongan ensimmäinen kausi NST:n peräsimessä osui hetkeen, jolloin joukkue oli juuri pudonnut Salibandyliigasta ja pelaajasopimuksia ei ollut ainuttakaan. Lopulta 14 edelliskaudella liigassa pelannutta pelaajaa vaihtoi maisemaa ja joukkue piti rakentaa uudestaan.  
- Niin, tätä on sinänsä käsitelty jo aiemmin. Putoamisen jälkeen kävi selväksi, että paluu ei tapahdu ihan samalla ovenavauksella. Joukkue meni täysin uusiksi. Kun hommaa lähdetään sisällöllisesti ja arvomaailmaltaan räjäyttämään, tästä voi sitten katsoa olevan myös etua, Kytöhonka toteaa.

- Ensimmäisen kauden vaikeudet kuuluvat kuitenkin olennaisena osana tähän prosessiin. Me olemme tarvinneet niitä ja selviytyneet niistä. Sitten vasta kun on sellainen jonkinlainen paine koko ajan päällä ja sarjatilanne kriisiytyy, sitä arvomaailmaa ja identiteettiä toden teolla testataan. Itse en halunnut luopua mistään kovista tavoitteista näiden suhteen ja kun koko joukkue oli liiderien johdolla muutoksen tukena, vaikeuksista selvittiin. Tähän kohtaan voi todeta myös, että niinikään seurajohto malttoi mielensä ja minulla oli koko ajan työrauha. 

Toisella kaudella jättipotti lähellä, mutta kuitenkin kaukana

NST:n toinen kausi lähti hieman kuoppaisesti liikkeelle. Kahden peräkkäisen lokakuun lopun tappion jälkeen joukkue pelasi runkosarjassa 20 ottelua, joista se voitti 18 ja hävisi kaksi varsinaisen peliajan jälkeen. Kova putki nosti joukkueen runkosarjan voittoon. Matka päättyi tällä kertaa välierissä Karhujen käsittelyssä. 
- Alun kompastelun jälkeen löydettiin aika hyvin se oma tapa tehdä ja pelata. Joukkue suoritti tasaisesti emmekä olleet kenenkään yksittäisen pelaajan tai yhdenkään yksittäisen kentän varassa. Tämän myötä joukkueen yhtenäisyys tietenkin lisääntyi. Katsoisin, että saatiin viilattua se meidän peruspelaaminen aika korkealle tasolle ja sellaiseksi, että kyettiin sopeutumaan erilaisiin haasteisiin. 
- Pudotuspeleissä emme lopulta ehkä löytäneet ihan sitä omaa parastamme. Tai sitten voi asian kääntää niin, että siinä missä me valmistauduimme jokaiseen peliin ja vastustajaan jo runkosarjan aikana "pudotuspelimalliin", nyt sitä tekivät vastustajatkin ja se meidän etu pieneni. 

Karhut sarjan tapahtumat

- Kun mietitään Karhut-sarjaa, on helppo katsoa että kummassakin pelissä he karkasivat 0-3 johtoon heti avauserässä. Ensimmäisessä pelissä he tekivät toki vielä neljännenkin maalin, ennen kuin me onnistuimme. Se asetelma teki peleistä tietenkin hankalia. Ensimmäisessä pelissä meidän ongelmamme erityisesti avauserässä oli tavallisenkin pulliaisen helppo havaita. Saimme tosi paljon katkoja ja riistoja, oikeastaan ennätysmäärän tällä kaudella, mutta näillä positiivisilla tilanteenvaihtohetkillä emme olleet hyviä. Sen sijaan, että olisimme pystyneet luomaan maalipaikkoja näistä hetkistä, menetimme pallon liian usein heti uudelleen ja loimme itse kentälle epäorganisoituja hetkiä. Näillä hetkillä Karhut on todella hyvä.

- Siihenkin taas helppo löytää syy. Valitsemamme puolustuspelitapa oli toki ollut esillä jo jonkin aikaa ja mm. Leskisen kenttä sillä oli peleissä pelannut jo helmikuun alusta lähtien, mutta muille toistot siitä ja kokemus jäi vähän pienemmäksi. Sanoisin siis, että puolustuspelitapavalinta Karhut-sarjaan oli hyvä - saimme muodostettua niitä tilanteita, mitä halusimmekin ja Karhujen normaali pallollinen peli häiriintyi. Mutta, olin jättänyt sen kehittämisen tilanteenvaihtoineen liian vähälle kauden aikana. Muitakin syitä varmaan voi löytyä, mutta peiliin silti kannattaa katsoa. 

- Toisen pelin alku taas oli enemmänkin osastoa, "tapahtuu kerran kymmenestätuhannesta". Ei jäänyt jalat bussiin eikä tapahtunut sen kummempia "henkilökohtaisia virheitä". Karhuilla napsahti asiat kohdalleen hetken aikaa tyrmäävällä tavalla, ei sen kummempaa. Aikalisällä halusin painottaa, että ei tässä parissa ole tällaista tasoeroa, että rauha maahan ja omaa peruspeliä jauhamaan. Ihailtavalla tasolla emme panikoineet kovassa paikassa, vaan taas kerran, ei taikatemppuja, vaan laadukkaita perusvaihtoja toisen perään. Sillä tulimme peliin ensin mukaan ja lopulta voittotaisteluun täysillä kiinni. Vitosen ylivoimalla pääsimme tasoihin, mutta emme johtoon ja siitäkin minun käsi nousee pystyyn. Olimme varmasti tilastollisesti hyviä ylivoimalla läpi kauden, mutta erityisen hyvää se peli ei niillä hetkillä ollut. Tähän olisi voinut puuttua kauden mittaan enemmän, Kytöhonka tuumaa. 

Projektin summaus

 
Kytöhongan kaksivuotinen pätkä NST:n peräsimessä päättyi siis tulokselliseen pettymykseen ja joukkueen iso tavoite, liiganousu jäi saavuttamatta. Projekti jää kuitenkin Kytöhongan mielestä plusmerkkiseksi. 
- Oikeastaan kertaakaan aiemmin valmentajauralla ei ole ollut tällaista mielenrauhaa kauden päätteeksi. Koen, että tehtiin joukkueen kanssa fiksusti töitä ja saatiin luotua tämän kahden kauden aikana meille sopiva arvomaailma. Fiilis on, että vielä viime metreillä saatiin ihan kaikki pelaajat tähän ytimeen mukaan ja sitä kautta tosi vahva yhtenäisyys. Ehkä sen myötä pelaajatkin ovat viestittäneet, että pettymyksestä huolimatta on koettu merkityksellisyyttä. Että on oltu osa jotain tärkeää ja itseä suurempaa.

Pelaajille ja taustoille kiitosta

Kytöhongalle itselleen jää myös NST:n ajasta hyvät tuntemukset ja kiitoksia satelee moneen suuntaan. 


- Siitä ei pääse mihinkään, että kuten tuossa jo aiemmin tuli todettua, muut tärkeät asiat ovat salibandyn takia nyt kärsineet. Mutta itse valmentamisesta NST:ssä olen nauttinut. Minuun on luotettu ja minuun on uskottu vaikeillakin hetkillä. On joustettu ja ymmärretty tarvittaessa. Seura on tiedostanut oman tilanteensa, että ei olla siellä organisaationa missä haluttaisiin, mutta kärsivällisiä askelia on koko ajan otettu hyvään suuntaan. 


- Ehkä se on itselleni ollut se isoin juttu, mikä on tuonut hyvän fiiliksen tehdä töitä. Yhteinen ymmärrys läpi organisaation siitä, että ei olla siellä missä haluttaisiin, ei päästä sinne päivässä, mutta joka päivä voidaan ottaa niitä askelia siihen suuntaan. On ollut vahva tunne siitä, että halutaan samaa asiaa kohden mennä eikä ole vastustajien lisäksi tarvinnut sisäisiä kamppailuja käydä. Se ei todellakaan ole itsestäänselvää urheiluseurassa. 


- Haluan kiittää NST:n pelaajia, taustoja ja yhteisöä siitä, miten tervetulleeksi koin itseni heti alusta saakka ja sitten spesiaalisti vielä Ville Kuuselaa intensiivisestä sparrauksesta puolin ja toisin sekä Kalle Soiniolaa kaikesta muusta avusta. Tämä oli tällä erää tässä, mutta kuka tietää mitä joskus tulevaisuudessa tapahtuu, päättää Kytöhonka. 

Uuden päävalmentajan ja valmennustiimin tilanne?

NST:n halllituksen jäsen Ville Kuusela joka toimi myös NST:n kauden 2017-18 joukkueen rakennuksessa kommentoi tilannetta seuraavasti.

- Vaikka liiganousua ei tälle kaudelle saatu, Pertun työ joukkueen ja seuran eteen on ollut todella hienoa ja tavoite tulevalle kaudelle ei oikeastaan voi edes olla muuta kuin liiganousu.

- Olemme kartoittaneet taustaryhmällä Pertun projektin jatkajia ja tärkeä seikka on meille se että se NST joka nähtiin viimekaudella on pelillisesti meidän tulevaisuuden NST. Olen äärimmäisen iloinen että saimme tehdä töitä Pertun kanssa ja vaikka Perttu nyt jää pois tämä viitoitettu ja valittu suunta jatkuu koko seurassa jonka saimme rakennettua tämän periodin aikana. Toki uusi päävalmentaja ja hänen tiiminsä tekee ja tuo oman vivahteensa edustusjoukkueen toimintaan, mutta haluamme että NST on raikas ja aktiivinen sekä ennenkaikkea pallollinen salibandyjoukkue myös jatkossa, se on periaate josta haluamme pitää kiinni. Se palaute mitä olen saanut sekä pelaajilta että katsojilta ja vastustajilta rohkaisee siihen että meidän tulee jatkaa valitulla tiellä vaikka se ei varmasti ole se helpoin ja nopein reitti.

- Tiedotamme valmennustiimin osalta heti kun tiimi on valmis kokonaisuudessaan ja jos asiat menee suunnitelmien mukaan se on huhtikuun aikana siinä pisteessä että asia voidaan julkaista. Kausi on vielä monella kesken joten syy lienee ilmeinen tähän.

- Joukkueen kanssa meillä on sovittu tälle viikolle palaveri jossa käynnistämme uuden projektin ja olemme samalla jo vahvistaneet organisaatiota uudella managerilla, viimekaudella sinipaidassa pelannut Janne Ruippo on nimetty NST:n miesten uudeksi manageriksi.

- Lopuksi haluan myös vastavuoroisesti kiittää Perttua erittäin paljon hienoista uusista ajatuksista joita hän on tuonut seuraamme ja myös suuri kiitos Pertun vaimolle Marianalle että hän tuki Perttua tämän rankan jakson ajan. Toivon että siellä Liedon suunnalla ollaan nyt salibandypiireissä hereillä koska kyseessä todella kovan luokan ammattimies joka saapuu maisemiin, Kuusela päättää.

08.08.20182010 syntyneille oma joukkue - liity mukaan!
10.12.2018NST ja Jarkko Nurmela sopimukseen loppukaudesta
15.09.2018 13:30Juuli Hakkarainen jatkaa NST:ssä!
12.09.2018Naisten joukkue kaudelle 2018-2019
06.09.2018Naisten kotiottelut kaudella 2018-2019
04.09.2018NST Lappeenrannan suurin salibandyseura!
13.08.2018Kutsu seuran vuosikokoukseen 27.8.2018
10.08.2018 13:00Naisten joukkueen runko rakentuu
09.08.2018 19:00NST miehet - Valmennustiimissä uudet tuulet
26.07.2018Ilmoittaumiset salibandykerhoon avattu!

Siirry arkistoon »